Over ons

Ons familiebedrijf werd in 1925 opgericht en
is vandaag één van de grootste spelers op de nougatmarkt.

Over het bedrijf

Het familiebedrijf Carlier produceert reeds meer dan een halve eeuw noga in verschillende smaakvarianten met grondstoffen van de hoogste kwaliteit.

Alles begon in 1949. Naar het voorbeeld van zijn vader, een confiseur-detailhandelaar, zet Rodolphe Carlier zijn eerste stappen in de nogaproductie, een markt waarop in vergelijking met andere confiseriesectoren, op dat moment relatief weinig concurrentie was.

De start verloopt ambachtelijk: om de detailhandelaars die de toeristische trekpleisters vooral in de zomer overrompelen te bevoorraden, laat de jonge Rodolphe zich helpen door zijn echtgenote. Vrij snel slaagt Rodolphe Carlier erin zijn noga te introduceren bij de grossiers en grootwarenhuizen waardoor zijn product het hele jaar door gekocht (en verkocht !) wordt.

De cijfers stijgen dan ook pijlsnel: in 1975 bestaat de ploeg reeds uit een dertigtal personen die dagelijks 400 kilos noga produceren.

In 1972 komt Michel Carlier (zoon van Rodolphe Carlier) bij het bedrijf werken. Momenteel is hij zaakvoerder. In 1986 wordt het 300 m² grote atelier van Anderlecht verlaten voor een ruimte in Ruisbroek die driemaal groter is.

Vijftien jaar later (2001) wordt wegens plaatsgebrek en de toegenomen productieactiviteit in het industriepark van Saintes een fabriek van 3000 m² opgetrokken die volledig beantwoordt aan de HACCP-normen.

Dankzij de nieuwe vestiging, de constante evolutie van onze verkoop in steeds diversere sectoren (horeca, chocolaterie…) en de strakke organisatie van onze activiteiten - enerzijds opgelegd door de Europese normen, anderzijds door de steeds veeleisender wordende consument - bereikte we een dagelijkse productie van +/- 3500 kilos met een team van 25 à 30 personen naargelang de periode van het jaar. In 2011 hebben we 2000m² bijgebouwd en onze dagelijkse productie bereikt nu +/-5000kg.

Productiemethode

Onze noga wordt in verschillende smaken bereid, uitsluitend met natuurlijke grondstoffen en zonder bewaarmiddelen.

Eerst wordt een mengsel van suiker en glucosesiroop op hoge temperatuur gebracht. Voor sommige nogasoorten, zoals de noga van Montelimar, wordt ook honing gebruikt.

Het mengsel wordt vervolgens toegevoegd aan het geklopte eiwit of melkproteïnen (naargelang de nogasoort). In deze pasta wordt naargelang de nogasoort een percentage amandelen, pistaches of gekonfijt fruit verwerkt.

Het romige mengsel wordt vervolgens op ouwelpapier en op de juiste hoogte uitgegoten en bedekt met een laagje van hetzelfde papier. Vervolgens wordt het gesneden en verpakt volgens de vraag van de klant.

Dankzij de combinatie van de strikt toegepaste traditionele methodes en de moderne technologie kunnen wij verschillende nogavariëteiten aanbieden die in vele landen geapprecieerd worden.

De geschiedenis van nougat

Noga werd reeds in de oudheid gemaakt. In het oosten, aan de andere zijde van de Middellandse Zee maakten vrouwen noga met amandelen, honing en kruiden. In Griekenland gebruikte men noten in plaats van kruiden en ook in Marseille was noga tot de 17e eeuw een populaire lekkernij.

In de taal van Zuid-Frankrijk heette de notenpasta «nux gatum» en «nugo». De «nugo», ook wel zwarte of « Provençaalse » noga genoemd, werd traditioneel in het huisgezin bereid en was samen met de later ontstane witte noga een van de dertien kerstdesserten. Montelimar en «nugo» werden onlosmakelijk met elkaar verbonden toen in de 12e eeuw Olivier de Serre op zijn domein op enkele kilometers van Montelimar de eerste uit Azië geïmporteerde amandelbomen plantte.

Enthousiast over het succes van zijn onderneming volgden de Provençalen zijn voorbeeld en legden plantages aan in heel de streek. Heel waarschijnlijk groeide in de loop van de tijd het idee om de noten van de «nugo» te vervangen door de providentiële amandelen. Waarschijnlijk werd in 1650 het recept van witte noga verfijnd door de toevoeging van eiwit om de pasta luchtiger en bleker te maken. «Nugo» werd «noga» zonder dat iemand zich momenteel nog herinnert wie de oorspronkelijke bedenker ervan was …

Groene energie

Bekijk hier de resultaten van de Carlier zonnepanelen

Live zonnepanelen info
Carlier Zonnepanelen
Top